Onze Oesterkwekerij

Groeien van oesters

Het kweken van een oester is geen gemakkelijke job. Het proces omvat verschillende stappen die nauwkeurig opgevolgd moeten worden.

Enkel zo kunnen we een mooi gevormde oester garanderen. De smaak van onze Oostendse oesters hebben we te danken aan het brakke water van de spuikom, ze hebben een zacht, ziltige, licht nootachtige smaak.

01. Nursery

Oesterzaad wordt door ons geproduceerd of aangekocht bij gespecialiseerde bedrijven uit Frankrijk. Oesterzaadjes zijn vergelijkbaar met een korrel granola, ze groeien de eerste maanden in cilinders met een fijn gaasje. De spuikom zorgt voor nutriëntrijke algen die de basis vormen voor hun verdere groei.

02. Groeien

Eens de oesters zo'n 4-tal centimeter zijn groeien ze verder uit in manden/korven. Deze korven worden uitgehangen in het water aan lange stevige kabels. Deze techniek zorgt er voor dat de oesters van de bodem getilt worden en ze aan het wateroppervlak kunnen smullen van al het drijvende fytoplankton.

Afhankelijk van de soort groeien ze hier twee tot drie jaar waarbij ze dagelijks tot 50 liter zeewater filteren via hun gedeeltelijk geopende schelpen.

Tijdens het groeiproces is het sorteren van de oesters een belangrijk werk. Sorteren naar grootte maar ook triage van dode/slechte schelpen en levende.

03. Oogsten

Onze oesterboeren oogsten oesters met de hand, sorteren ze naar grootte en kwaliteit. Het is een arbeidsintensief proces, maar een proces dat ervoor zorgt dat we alleen de beste oesters op de markt brengen. Daarna verblijven de oesters nog even in de binneninstallaties waar water uit de spuikom gefiltert en gekoeld wordt. Zo kunnen we steeds verse, schone oesters van topkwaliteit garanderen die de lekkere smaak behouden.